Thursday, January 5, 2012

Jom Belajar Facebook Shortcut... (",)



As-Salam...

Dalam sehari berapa lama korang online Facebook? Mesti lama kan, ye la kat sini la tempat korang update status apa yg korang tgh buat. Kalo blogger2 pulak, kat Facebook la tempat utk update entry2 baru untuk dikongsikan dgn orang ramai. X kisah la apa kegunaan Facebook bagi korang, jom kita belajar shorcut2 yg ada dalam Facebook tue..
  • Alt+1 : Return to Home
  • Alt+2 : To view the Wall tab
  • Alt+3 : To pull down the Friends Requests list
  • Alt+4 : To retrieve the Messages list
  • Alt+5 : To call out the Notification list
  • Alt+6 : Account setting page
  • Alt+7 : Account privacy configuration.
  • Alt+8 : Facebook fans group page
  • Alt+9 : Facebook’s Statement of Rights and Responsibilities
  • Alt+0 : Facebook Help Center
  • Alt+m : Create new message
  • Alt+? : Cursor in the Search Box
Shorcut yg kat atas nie adalah utk pengguna Google Chrome ye. Utk browser2 lain jom kita tgk kat bawah...
  • Google Chrome : Alt + #
  • Internet Explorer : Alt + #, then Enter
  • Firefox : Shift + Alt + #
  • Mac OS : Ctrl + Opt + #
# tu adalah nombor 1,2,3 macam kat atas tue. He3, bila dh belajar nie, korang dh secara automatik dh naik pangkat jadi pengguna Facebook yg professional la. Harap dpt la membantu korang ye. Sekian TQ...

P/s: Nak guna mouse ke nk guna keyboard, terpulanglah pd korang, he3. Bdk Botak suka yg create new message tue.

Sumber: http://www.budakbotak.com/2011/01/jom-belajar-facebook-shortcut.html#ixzz1ieWELvsg