Saturday, January 7, 2012

Super X-Ray untuk kaji teras bumi

Super X-Ray untuk kaji teras bumi


Super X-Ray untuk kaji teras bumi
Ahli-ahli sains telah lama membuat spekulasi dengan tepat apa yang boleh tinggal di tengah-tengah teras Bumi dan kini penyelidik diEuropean Synchrotron Radiation Facilitymerancang untuk mengetahui melalui penggunaan pancaransuper X-Ray.

ESRF baru-baru ini mengkonfigurasikan untuk menggunakan pemecut zarah yang besar yang boleh membuat pelbagai pancaran X-Ray kuat yang menyediakan ahli-ahli sains dengan melihat pada subjek di peringkat atom.

Dipanggil mesin ID24, ia akan membolehkan saintis mensubjekkan logam tertakluk kepada tekanan yang sangat tinggi dan suhu yang biasanya hanya dilihat di dalam teras bumi, sudah tentu mereka akan memerhatikan apa yang berlaku kepada objek tersebut untuk lebih memahami teras planet kita.

Menurut Popular Science, ID24 tidak akan memulakan uji kaji sehingga musim bunga 2012 tetapi apabila ia akhirnya masuk ke dalam pengeluaran, penyelidik berharap untuk menerima 1 juta ukuran sesaat yang seterusnya akan memperlihatkan kepada mereka dengan tepat apa yang berlaku apabila unsur-unsur seperti Besi dipanaskan hingga 10,000 darjah.

Dengan memeriksa bagaimana logam dikaji pada kedalaman ekstrim, saintis juga berharap agar lebih memahami medan magnet Bumi.


[The Inquisitr]

No comments:

Post a Comment