Tuesday, December 27, 2011

Baju Kebal Teori tambah Fakta


Prinsip awalnya telah lama dikembangkan semenjak abad pertengahan. Dimulai dari ksatria (knight) dengan jubah besinya, yang dapat mengurangi luka tusukan pedang atau luka bidikan panah. Sayangnya dengan perkembangan senjata api, perlindungan tersebut menjadi tidak berguna.


Baju kebal? tahu tak ada dua jenis satu soft body armor dan hard body armour
Soft body armor :

dalam menjalani tugas seharian ,biasanya polis pakai baju ni untuk elakkan peluru yang biase2 je



soft body armour dibuat dari aramaid yang dapat menahan haba sehingga 100 persen. wao amazing lol

kerana sifat aramaid ni sangat kebal peluru ,so no wonder la ,ianya telah diletak pada kapal terbang



ketebalan baju kalis peluru tidak boleh kurang dari 44mm


Tim swat je yang pakai baju ni,,,


Level Baju Balistik :

. Berdasarkan standard ini, baju balistik dibagi menjadi beberapa tingkatan (level), yaitu level I, II-A, II, III-A, III, dan IV. Level I adalah tingkatan yang terendah, baju hanya dapat menahan peluru yang berkaliber (berdiameter) kecil.huhuhu



Material Lain :

Vectran


Vectran adalah polymer kristal cair (liquid crystal polymer). SKandungannya memiliki kekuatan yang lebih berbanding kevlar



Benang Laba-laba (Spider Silk)

sarang labah2 punya baju kebal. dapat  menahan lagi tinggin kelajuan peluru,kerana sifatnya yang kenyal..

huhu macam ni la .. korang biasa tak tengok serangga yang dapat terlepas dari sarang labah2. non of
them dapat selamatkan diri,, huhu memang power al-ankabut ni(labah2 bahasa arab)